dietetyk online

Jako dietetyk otrzymuję zapytania odnośnie tego, czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności. W filmiku przestawię Wam oficjalne stanowisko EFSA”y) czyli europejskiego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności oraz przedsatwię najważniejsze wskazówki odnośnie zachowania bezpieczeństwa żywności. 

Zgodnie ze stanowiskiem EFSA z 9.03.2020, nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem przenoszenia koronawirusa. Jednak nadal bardzo ważne jest zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, by zapobiegać jej zanieczyszczeniu.

 

W sklepach:

  • produkty typu mięso czy pieczywo i inne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, powinny być pakowane za pomocą specjalnych rękawiczek foliowych oraz torebek

  • nie należy przebierać i dotykać wielu produktów typu pieczywo czy warzywa

  • higiena kaszlenia i kichania -nie należy kaszleć w stronę innych osób i towaru

  • utrzymywanie odstępów w kolejkach, co najmniej 1 m

 

W domu:

  • przed przygotowaniem posiłku i przed jedzeniem - mycie rąk

  • Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60st C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje 

  • należy dokładnie myć produkt surowe przeznaczone do spożycia np. warzywa, mięso

  • zawsze trzeba pamiętać o tym, by nie mieszać produktów surowych np. mięsa przygotowanego do gotowania, z już przygotowanymi do spożycia np. ugotowanymi warzywami by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych 

 

Czy koronawirusem można zakazić się przez warzywa z Włoch?

Ostatnio otrzymałam również pytania dotyczące produktów pochodzących w Włoch, np. świeżej rukoli - czy ona może być źródłem zakażenia? Nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na ten temat, jednak należy pamiętać, że wirus może przetrwać kilka do kilkudziesięciu godzin na powierzchniach, jednak poza organizmem człowieka się nie na namnaża. W związku z tym, paczkowane produkty przeznaczone do jedzenia na surowo, np. sałata, najprawdopodobniej będą wolne od wirusa, zwłaszcza, jeżeli data pakowania jest oznaczona jako kilka dni wcześniej. Wiemy, że takie środki jak detergenty, jak mydło, niszczą osłonkę wirusa. Jeżeli możemy użyć detergentów do mycia owoców z grubszą skórką np, pomarańczy, to warto to robić. 

 

Ponadto zachęcam do zapoznania się z artykułem przygotowanym prze Główny Inspektorat Sanitarny:

Q&A dotyczące żywności i koronawirusa

 

 

 

19 marca 2020

Czy koronawirusem można zakazić się przez jedzenie?

dieta pcos, zespół policystycznych jajników, dieta w pcos
ebook pcos

,          ,

         

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave