Chyba już wiesz, że chodzi o ekspresową :) 

Odkładasz zdrowe odżywianie na moment, kiedy będzie na to czas? Zbierasz linki, przepisy, ale ten moment nigdy nie nadchodzi?

Dzisiaj przedstawię Ci 10 konkretnych sposobów na to, żeby czas przestał być tym, co Cię ogranicza.

1. Na początek z grubej rury: korzystaj z dań gotowych.

 

Nie namawiam tutaj do życia na zupkach chińskich i kanapkach z McDonalda. Wręcz przeciwnie, mamy teraz taką różnorodność zdrowych, pełnowartościowych posiłków o naturalnym składzie. Są one coraz łatwiej dostępne w popularnych sieciach sklepów. Pewnie, że super by było od czasu do czasu coś ugotować. Wtedy wypracowujesz swoje własne schematy co ogranicza potrzebę zastanawiana się nad tym „co ja mam dzisiaj przygotować?”. Poza tym, jest to na dłuższą metę tańsze i jednak mimo wszystko świeższe. Jednak, kiedy pojawia się takie rozwiązanie, ograniczeniem pozostaje jedynie chęć wybrania go w sklepie.  Po prostu zmień swoją typową trasę na zakupach i zajrzyj tam, gdzie nigdy wcześniej nie zaglądałeś. Zobacz, poniżej kilka przykładów:

 

lildl sałatka

 

 

2. Gotuj obiady raz na dwa dni

Jeden obiad, dwie porcje. Proste rozwiązanie, oszczędzające jakieś pół godziny dziennie. Dla różnorodności możesz podzielić danie na 2 porcje i osobno i je doprawić.

 

3. Korzystaj z mrożonek i zamrażaj

Nie dość, że jest obecnie ogromny wybór mrożonych warzyw w zestawach, które pozwalają na przykład na otwarcie torebki, wrzucenie do garnka i zalania wodą, z efektem zupy w 20 minut, która robi się sama. Mamy też warzywa na patelnię. Zestawy są coraz bardziej różnorodne i oprócz typowych „warzyw po włosku” czy „po grecku” mamy już takie zestawy jak warzywa na patelnię z quinoa w sosie. Obiad za 6 zł, na prawdę smaczny (próbowałam) i sycący. Spędziłam nad patelnią jakieś 10 minut. Ach i obalam mit. Mrożone wcalenie są bezwartościowe.Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie wartości odżywczych produktu.

 

4. Miej swój własny schemat posiłków, planuj

Kupuj tak, żeby wszystko co jest w koszyku, dało się połączyć w sensowną całość z tym, co masz w domu. Na przykład:

Masz w domu makaron pełnoziastnisty, ryż, czosnek i orzechy włoskie. Kupujesz szpinak, pomidory, kurczaka i fetę. Co możesz z tego zrobić? Obiad?

Ja bym powiedziała, że co najmniej 5 różnych obiadów na 5 dni + czas w którym nie myślisz co ze sobą sensownie połączyć. Na przykład:

  • Makaron w pomidorach z kurczakiem i fetą

  • Makaron ze szpinakiem z czosnkiem, fetą i orzechami

  • Ryż z pomidorami, kurczakiem i szpinakiem

  • Ryż z kurczakiem, pomidorami i fetą

  • Makaron z fetą, orzechami i pomidorami

 

 

5. Przekąski, żeby były zdrowe, nie muszą być wymyślne

Nie musisz gotować budyniów jaglanych i piec zdrowych ciasteczek (chociaż weekendowe pieczenie może skutkować pudełkiem ciasteczek na kilka najbliższych dni;). Podam Ci kilka przykładów zestawów przekąsek, które wykorzystuję przy układaniu jadłospisów:

 

  • Owoc + orzechy

  • Kefir / jogurt + owoc

  • Kanapka z gotowym hummusem i warzywami

 

6. Piecz w piekarniku i gotuj na parze

Zazwyczaj przygotowanie posiłku polega wtedy na pokrojeniu, wymieszaniu, doprawieniu i robi się samo.

 

7. Miej swój stały zestaw zakupowy i rób sprytne zapasy

Warto kontrolować, czy masz zawsze w kuchni 2-3 rodzaje kasz/makaronów, puszkę fasoli lub ciecierzycy, pomidory w puszce poza sezonem pomidorowym (tak, to jest klucz do większości udanych dań;), 2-3 różne warzywa, które można ugotować, 1- 2 rodzaje świeżych warzyw (np. sałatę, którą można dołożyć dosłownie do wszystkiego), 1-2 rodzaje nasion czy orzechów, którymi można urozmaicać sałatki i owsianki. Fajny będzie też jakiś rodzaj mięsa, nabiału czy ryby, który będzie białkowym dodatkiem do posiłku, np. tuńczyk w puszce, makrela wędzona, tofu czy kabanosy z kurczaka (sprawdzone info, że można takie dostać gdzie w składzie jest tylko mięso, i przyprawy).

 

8. Przeznacz konkretną godzinę w ciągu dnia na przygotowanie posiłków

Zamiast przerywać swoje zajęcia by co chwilę coś przygotowywać, wracać i skupiać się na pracy od nowa, po prostu przeznacz na to konkretny czas w ciągu dnia. Na przykład, jeżeli byłby to wieczór, możesz zalać płatki owsiane ciepłym mlekiem lub jogurtem, do których rano dodasz owoce i orzechy, ugotować na parze warzywa i wstawić do piekarnika przyprawionego kurczaka, którego następnego dnia wykorzystasz do sałatki i dania obiadowego. Wszystko zajmie maksymalnie 20 min., a obiad piecze się sam.

 

9. Jedz różnorodnie, ale nie przesadzaj w drugą stronę

Jedzenie w kółko tego samego może spowodować z nudzenie i przede wszystkim niedobory ważnych składników odżywczych, ale bez przesady. Zjedzenie dwa dni pod rząd takiego samego śniadania nie będzie miało takich skutków, a zawracania głowy będzie mniej. Wymieniaj tylko dodatki.
 

10. Zamawiaj przez internet

To już tak na deser. Znajdź swoje miejsce, w którym to wszystko, czego szukałbyś na półkach rozrzuconych po całym sklepie, włożysz do koszyka kilkoma kliknięciami i przyjdą do Ciebie same. Takie produkty jak kasze, orzechy, bakalie i przyprawy zazwyczaj znajdziesz w jednym sklepie internetowym. Możesz je też zamówić w większej ilości dzięki czemy starczą na dłużej i często też cena jest korzystniejsza niż w stacjonarnym sklepie.

 

 

O czymś zapomniałam?  A może artykuł po prostu Ci się spodobał?

Zostaw komentarz, a będzie to dla mnie sygnał, że takie teksty są przydatne :)

 

23 października 2018

Dieta, przy której PKP powinny się wstydzić. Czyli jaka?

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave