Owsianki owsianki.... Dla mnie ich powrót w sezonie jesiennym to wydarzenie. Latem śniadania na ciepło często zostają zepchnięte na drugi plan, ale jesienią pobijają swoją praktycznością i możlwością kreatywności w przygtowaniu wszystkie inne rodzaje śniadań.

Szczerze mówiąc, zastanawiam się, czym zaczynałam każdy poranek jakieś 10 lat temu, kiedy słowo owsianka kojarzyło się raczej z opowieściami babci niż trendy śniadankiem.

Z drugiej strony, moje ogromne zamiłowanie do zmian wyklucza codzienne stanie nad rondelkiem z płatkami, dlatego nadszedł czas na nowe:

 

OMLET OWSIANY

Dziecinnie prosty, składający się z 3 składników, z nieograniczoną możliwością dodatków.

Ale jeszcze momencik.

Stwierdziłam, że razem z przepisem warto przeprowadzić mini edukację na temat właściwości owsa :D

Krótko więc na ten temat, a następnie przepis :)

 

Płatki owsiane

  • są  znane z tego, że posiadają specjalną frakcję błonnika – β-glukan, który ma właściwości obniżające poziom glukozy i lipoprotein LDL we krwi (popularnie nazywanych „cholesterolem”) oraz ciśnienia tętniczego; przyczynia się w ten sposób do zdrowia układu krążenia i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

  • zawiera skrobię oporną (również rodzaj błonnika pokarmowego); korzystają z niej bakterie jelitowe, które przy jej przetwarzaniu wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe; jedną z ich funkcji jest obniżanie ryzyka raka jelita grubego

  • białko w nich zawarte, chociaż nie jest w tak wysokiej ilości jak np.w nabiale czy strączkach, posiada jednak stosunkowo wysoką wartość biologiczną (czyli prościej mówiąc, więcej białka z białka się przyswoi) w porównaniu do innych zbóż

  • mają stosunkowo dużą zawartość witaminy E.

 Z taką dawką wiedzy możesz jeść swój owies świadomie ;)

 

 

Składniki:

Płatki owsiane – 3,5 łyżki (35g)

Duże jajko – 1 szt.

Mleko – 5 łyżek (50g)

(szczypta soli)

 

Moje dodatki:

Banan – 1 szt. (120g)

Prażone migdały – 1,5 łyżki (15g)

Duża kostka gorzkiej czekolady (12g)

 

Przygotowanie:

Zblednuj płatki na mąkę (w blenderze z zamykanym pojemniku lub młynku do kawy). Wymieszaj w misce z jajkiem, szczyptą soli i mlekiem. Wylej na dobrze rozgrzaną patelnię przetartą olejem. Smaż pod przykryciem aż dół będzie złoty, zdejmij przykrywkę i podgrzewaj jeszcze chwilę. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.

 

Wartości odżywcze:

483 kcal | B 17.5g | T 20.9g | W 63g

 

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/

17 października 2018

Płatki owsiane - następny poziom wtajemniczenia

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave