Wyczarować coś niczego. Wiesz jak to jest?

Zajrzałam do lodówki, można powiedzieć:

- Nic nie ma.

A jednak :)

Holistycznie zdrowi - tajska zupa machewkowa

Tajlandia po Polsku? Dlaczego nie?

Ta zupa to tylko 5 łatwodostępnych składników. Przerabiamy zupę marchewkową w coś zupełnie nowego i rozgrzewającego! Zrobisz ją w 20 minut. Satysfakcja gwarantowana J

PS: Wszyscy domownicy po powrocie do domu szli do kuchni i szukali garnka, w którym doszło do tego wydarzenia :D

 

Składniki:

  • marchew – 3 szt.
  • ziemniak – 2 szt.
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • pierś z kurczaka – 1 szt.
  • przyprawa Tom Kha – 2 łyżki (dostępna w Kuchniach Świata, Piotrze i Pawle, większych supermarketach)
  • Woda – 2 szklanki

 

Przygotowanie:

  • Warzywa obierz i pokrój w plastry.
  • Zalej wodą, dodaj całą pierś kurczaka i pastę Tom Kha.
  • Gotuj pod przykryciem około 20 min. (aż warzywa zmiękną).
  • Wyjmij kurczaka i zblenduj zupę na gładki krem.
  • Kurczaka podziel widelcem na mniejsze kawałki.
  • Dodaj go do zupy razem z dodatkami (u mnie papryka pokrojona w kosteczkę, fioletowa kapusta bogata w antocyjany, sałata rzymska i orzeszki ziemne)


Wartości odżywcze ( na 1 z 4 porcji)

170 kcal | 15g białka | 6g tłuszczu | 13g węglowodanów

 

 

 

30 listopada 2018

Rozgrzewająca tajska zupa marchewkowa

- przepis -

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave