17 kwietnia 2019
Test OGTT, czyli doustny test tolerancji glukozy jest złotym standardem
09 kwietnia 2019
Insulinooporność rządzi się swoimi prawami. Nieprawidłowo zbilansowana dieta przy isnulinooporności
05 kwietnia 2019
Która z nas tego nie zna? Tydzień lub dwa wyjęte
26 marca 2019
Waga jako wyrocznia - udało się czy się nie udało?
25 stycznia 2019
dietetyk online plany dietetyczne konsultacje

Masz ochotę coś schrupnąć? Oto ciasteczka owsiane z suszonymi morelami. Zdrowe, chrupiące, pełne nasion i orzechów.

Są dziełem przypadku. Wykorzystałam do nich wszystkie resztki opakowań, które zapodziały się gdzieś w szafkach. To oznacza, że bazując na tych proporcjach, możesz przygotować swoje własne, używając innych składników. Na przykład żurawinę czy rodzynki zamiast moreli, siemię lniane zamiast sezamu czy inny rodzaj płatków.

Super dodatkiem jesy tutaj czekolada, przełamuje smak i nadaje ciastkom trochę innego charakteru niż typowym ciastkom owsianym.

Co tu dużo gadać, trzeba wypróbować J

Te ciasteczka owsiane są również świetne dla alergików uczulonych na mleko, ponieważ go nie zawierają.

 

 

Składniki

Nasiona słonecznika – 1/3 szklanki

Orzechy włoskie - 1/3 szklanki

Gorzka czekolada – 1/3 tabliczki

Morele suszone – 1/3 szklanki posiekanych

Płatki owsiane – 1 szklanka

Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki

Sezam (użyłam mieszanki czarnego i białego) – ¼ szklanki

Wiórki kokosowe – 3 łyżki

Miód – 1 łyżka (ok. 30g)

Jajko – 1 szt.

Woda – do połączenia składników

Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki razzem wymieszaj. Dolej taką ilość wody, aby masa dobrze się połączyła, ale nie była zbyt klejąca. Na papierze do pieczenia uformuj ciastka. Piecz na złoty kolor w 180 stopniach (ok 20 min.).

Smacznego! J

 

 

Szybkie ciasteczka owsiane - Przepis

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave