Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Masz ochotę coś schrupnąć? Oto ciasteczka owsiane z suszonymi morelami. Zdrowe, chrupiące, pełne nasion i orzechów.
Są dziełem przypadku. Wykorzystałam do nich wszystkie resztki opakowań, które zapodziały się gdzieś w szafkach. To oznacza, że bazując na tych proporcjach, możesz przygotować swoje własne, używając innych składników. Na przykład żurawinę czy rodzynki zamiast moreli, siemię lniane zamiast sezamu czy inny rodzaj płatków.
Super dodatkiem jesy tutaj czekolada, przełamuje smak i nadaje ciastkom trochę innego charakteru niż typowym ciastkom owsianym.
Co tu dużo gadać, trzeba wypróbować J
Te ciasteczka owsiane są również świetne dla alergików uczulonych na mleko, ponieważ go nie zawierają.
Nasiona słonecznika – 1/3 szklanki
Orzechy włoskie - 1/3 szklanki
Gorzka czekolada – 1/3 tabliczki
Morele suszone – 1/3 szklanki posiekanych
Płatki owsiane – 1 szklanka
Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki
Sezam (użyłam mieszanki czarnego i białego) – ¼ szklanki
Wiórki kokosowe – 3 łyżki
Miód – 1 łyżka (ok. 30g)
Jajko – 1 szt.
Woda – do połączenia składników
Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Wszystkie składniki razzem wymieszaj. Dolej taką ilość wody, aby masa dobrze się połączyła, ale nie była zbyt klejąca. Na papierze do pieczenia uformuj ciastka. Piecz na złoty kolor w 180 stopniach (ok 20 min.).
Smacznego! J