Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Szkoda jeść przez cały rok na okrągło to samo, skoro mamy produkty sezonowe, najpyszniejsze i najbardziej bogate odżywczo w danym momencie. Z drugiej strony, przez to, że nie mamy do nich stałego dostępu, kiedy przychodzi pora by je wykorzystać, brakuje nam pomysłów i przechodzimy w sklepie obojętnie, "no bo co ja mam z tym zrobić", albo kupujemy a one smutno kończą w lodówce, nigdy niewykorzystane. Jednym z takich produktów jest botwinka - pyszności, którą dziś przedstawiam Ci w formie tarty.

 

tarta z botwinką z niskim indeksem glikemicznym, tarta z botwinką, zdrowa tarta, zdrowa tarta z botwinką, przepisy z niskim indeksem glikemicznym, przepisy z niskim ig, przepisy insulinooporność

 

Składniki na całe danie (2 porcje):

  • Mąka pszenna razowa 2000 lub graham 1850 80 g, (0.5 szklanek)
  • Masło 15 g, (1.5 łyżek)
  • Sól 3 g, (0.5 łyżeczek)
  • Botwinka 350 g, (1 pęczek)
  • Ser ricotta 120 g, (6 łyżek)
  • Jajko 60 g, (1 sztuka)
  • Koper 8 g, (2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Małą formę na tartę lub naczynie żaroodporne wysmaruj niedużą ilością oliwy z oliwek. Liście botwinki odetnij, opłucz i włóż do garnka z małą ilością wrzącej wody. Gotuj przez 3 minuty do miękkości, odcedź i posiekaj. Rozdrobnioną widelcem ricottę wymieszaj z 1/2 jajka oraz posiekaną botwinką i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę masło i resztę jajka zagnieć na kruche ciasto razem z solą. Wyłóż nim formę, przełóż botwinkowe nadzienie i zapiecz 180 stopiach przez ok. 20 minut.

 

Wartości odżywcze w porcji:

357 kcal, białko 18.4 g, węglowodany 38.3 g, tłuszcz 15 g

 

Przepis pochodzi z Jadłospisu letniego z niskim indeksem glikemicznym, który znajdziesz na www.sklepholistyczniezdrowi.pl.

jadłospis z niskim indeksem glikemicznym, jadłospis z niskim ig, jadłospis insulinooporność, jadłospis dla osób z insulinoopornością, jadłospis niski ig

 

 

 

Tarta z botwinką - przepis

,          ,

         

01 czerwca 2021

Ukończyłam studia na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Już na studiach zaczęła pracować jako dietetyk, a w 2018 roku założyłam bloga Holistycznie Zdrowi, by promować zdrowy styl życia, który jest przyjemnością, a nie karą. 

 
Chciałabym, aby dbanie o zdrowie było dla nas czymś naturalnym, wynikającym z wewnętrznej motywacji i chęci zadbania o siebie, a nie obawy przed chorobami czy nadmierną masą ciała. 
 
Na co dzień współpracuję głownie z kobietami z PCOS, insulinoopornością, zaburzeniami hormonalnymi i niepłodnością, oraz tymi, które planują zdrową ciążę.

|     Zofia Pomes

Zofia Pomes