dietetyk online

Artykuł autorstwa Olgi Wojciechowskiej           

 

Jelita stanową bardzo istotny element układu pokarmowego, jak i całego organizmu człowieka. To one umożliwiają trawienie i wchłanianie spożytego pokarmu oraz wydalanie niestrawionych resztek. Dlatego tak ważne jest utrzymanie ich w dobrej kondycji. Wiele się ostatnio słyszy o dietach oczyszczających jelito, detoksie czy kuracjach usuwających toksyny z organizmu. Ale czy rzeczywiście są one skuteczne, a ich stosowanie konieczne? Odpowiedź jest prosta - nie. Za odtruwanie naszego organizmu odpowiedzialne są organy takie jak wątroba, nerki czy skóra. Bardzo dobrze sobie radzą z usuwaniem toksyn z organizmu, nawet bez konieczności kupowania drogich suplementów. Warto jednak wspomnieć, że prawidłową dietą można wspomóc i uregulować pracę jelit. Poniżej znajduje się kilka przykładów produktów spożywczych lub substancji, które mogą pozytywnie wpływać na ich funkcjonowanie, jak i ogólnie na nasze zdrowie.

 

Jelita jako centrum dowodzenia

         Jelita dzielą się na jelito cienkie oraz jelito grube. Jelito cienkie odpowiada przede wszystkim za trawienie spożywanego pokarmu, dzięki licznym enzymom w nim obecnych. Powodują one rozkład makroskładników na części składowe, które następnie zostają wchłonięte do krwi, a wraz z nią dostarczone do każdej komórki naszego organizmu. Jelito grube odpowiada natomiast za wchłanianie wody oraz soli mineralnych z resztek pokarmowych. Umożliwia także usuwanie niestrawionej treści na zewnątrz. To właśnie w nim znajdują się tryliony drobnoustrojów, które żyją w symbiozie z organizmem ludzkim. Wśród nich znajdują się głównie bakterie, ale także wirusy czy grzyby. Te niezastąpione organizmy umożliwiają produkcję witaminy K i biotyny oraz aminokwasów, wspierają odporność, zmniejszają ryzyko rozwoju chorobotwórczych patogenów oraz powodują fermentację treści jelitowej. Skład mikrobioty jelitowej silnie zależy od wieku, obecnych chorób, przyjmowanych leków, stylu życia oraz diety. Spożywanie odpowiednich pokarmów może wspomóc pracę drobnoustrojów, ich liczbę i różnorodność.

 

Błonnik pokarmowy

         Pozytywnie działanie błonnika pokarmowego na nasz organizm znane jest nie od dziś. Mimo, że ta niejednorodna grupa związków jest w większości niestrawna dla człowieka, to stanowi ona ważny element codziennej diety. Błonnik zmniejsza czas pasażu jelitowego, powoduje regularne wypróżnianie. Zwiększa fermentację jelitową, jako że stanowi pożywkę pozytywnych drobnoustrojów jelitowych. Dzięki niemu wytwarzają one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), czyli substancje które powodują rozwój i aktywność mikrobioty. Uważa się także, że kwasy te mogą redukować ryzyko takich chorób jak cukrzyca typu 2, otyłość, zwyrodnienie stawów czy schorzenia sercowo-naczyniowe.

            Dobrymi źródłami błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe (ryż, pieczywo, kasze, makarony, płatki, otręby), orzechy, warzywa, suszone i świeże owoce. Rekomenduje się, żeby minimalne spożycie błonnika wynosiło minimum 20-25 g na dobę, jednakże wiele osób może odczuwać pozytywne efekty przy wyższej podaży. Należy jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu przy diecie bogatej w błonnik.

 

Produkty fermentowane

         O tym, że kiszonki są dobre dla zdrowia wie chyba każdy! Produkty kiszone i fermentowane zawierają probiotyki, czyli naturalne, żywe kultury bakterii. Przy ich regularnym spożyciu, ogólna ilość i różnorodność drobnoustrojów w naszym organizmie wzrasta. Jednocześnie hamują one rozwój patogenów jelitowych. Uważa się, że probiotyki z produktów fermentowanych mają właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić objawy chorób zapalnych jelit (jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

            Warto wzbogacić swoją dietę w produkty fermentowane, takie jak kiszone ogórki czy kapusta oraz jogurt, kefir i maślankę. Z bardziej orientalnych produktów warto włączyć do swojej kuchni sojową pastę miso, tempeh, kimchi lub kombucha.

 

Polifenole

         Polifenole to naturalne związki występujące w roślinach. Można je znaleźć m.in. w herbacie, orzechach, nasionach, kakao, jagodach, winogronach, innych owocach i warzywach. Wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz mogą działać przeciwzapalnie. Regularne spożycie pokarmów zawierających polifenole skutkuje zwiększoną ilością pozytywnych drobnoustrojów jelitowych. Wiele badań wskazuje, że ich spożycie może ograniczać rozwój chorobotwórczych bakterii jelitowych. Warto także wspomnieć, że polifenole mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia.

 

dieta dla jelit, jelita, holistycznie, zdrowe jelita, mikrobiota, detoks, jak poprawić pracę jelit

Nieprzetworzone, odtłuszczone produkty

                 Nie jest zaskoczeniem, że naturalne, chude produkty z wysoką zawartością dobrej jakości białka są korzystne dla zdrowia. Odpowiednia podaż białka w codziennej diecie pozytywnie wpływa na różnorodność drobnoustrojów obecnych w jelicie. Badania wskazują, że zwiększenie spożycia białka roślinnego, skutkuje polepszeniem funkcji jelitowych oraz zmniejszeniem procesów zapalnych. Dobrym jego źródłem są strączki, ziarna, orzechy oraz nasiona.

            Ilość oraz jakość tłuszczu w diecie także wpływa na aktywność jelitową. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych (obecne w czerwonym mięsie, podrobach, wędlinach, tłustym nabiale czy maśle) powoduje niekorzystne zmiany w mikrobiocie. W konsekwencji dochodzi do wzrostu ilości prozapalnych drobnoustrojów. Dlatego warto część z tych produktów zastąpić takimi, które mają wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Zaliczają się do nich oleje roślinne, oliwa z oliwek, ryby morskie, orzechy i nasiona.           

Istnieje wiele produktów mogących wspomóc naturalną pracę jelit. Należy jednak pamiętać, że powinny one być elementem zbilansowanej, zdrowej diety.


 

A jeżeli chcesz poprawić jakość swojej diety, ale czujesz się zagubiona lub zagubiona w ilości informacji, które do Ciebie docierają, chętnie pomożemy Ci w skomponowaniu jadłospisu :)

 

Wystarczy, że napiszesz pod adres:

zofia.suszka@holistyczniezdrowi.pl lub wybierzesz swój pakiet na www.sklepholistyczniezdrowi.pl

 


Źródła:

  • Singh, R.K. i in. (2017) Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. Journal of Translational Medicine. 15(73).
  • Conlon, M.A., Bird, A.R. (2015) The Impact of Diet and Lifestyle on Gut Microbiota and Human Health. Nutrients 2015, 7(1).
  • http://www.izz.waw.pl
18 lutego 2020

Czy istnieje dieta na zdrowe jelita?

dieta pcos, zespół policystycznych jajników, dieta w pcos
ebook pcos

,          ,

         

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave