holistyczniezdrowi

Nowy wymiar płatków owsianych – omlet owsiany z bananem i czekoladą

Spis treści

Owsianki owsianki…. Dla mnie ich powrót w sezonie jesiennym to wydarzenie. Latem śniadania na ciepło często zostają zepchnięte na drugi plan, ale jesienią pobijają swoją praktycznością i możliwością kreatywności w przygotowaniu wszystkie inne rodzaje śniadań. Jako pewna odmiana dla owsianek, powstał ten omlet owsiany z czekoladą i bananem.

omlet z bananem, migdałami i czekoladą

Dziecinnie prosty, składający się z 3 składników, z nieograniczoną możliwością dodatków.

Ale jeszcze momencik.

Stwierdziłam, że razem z przepisem warto przeprowadzić mini edukację na temat właściwości owsa 😀

Krótko więc na ten temat, a następnie przepis 🙂

Płatki owsiane – wartości prozdrowotne

  • są  znane z tego, że posiadają specjalną frakcję błonnika – β-glukan, który ma właściwości obniżające poziom glukozy i lipoprotein LDL we krwi (popularnie nazywanych „cholesterolem”) oraz ciśnienia tętniczego; przyczynia się w ten sposób do zdrowia układu krążenia i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
  • zawiera skrobię oporną (również rodzaj błonnika pokarmowego); korzystają z niej bakterie jelitowe, które przy jej przetwarzaniu wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe; jedną z ich funkcji jest obniżanie ryzyka raka jelita grubego
  • białko w nich zawarte, chociaż nie jest w tak wysokiej ilości jak np.w nabiale czy strączkach, posiada jednak stosunkowo wysoką wartość biologiczną (czyli prościej mówiąc, więcej białka z białka się przyswoi) w porównaniu do innych zbóż
  • mają stosunkowo dużą zawartość witaminy E.

 Z taką dawką wiedzy możesz jeść swój owies świadomie 😉

Przepis na omlet owsiany z bananem i czekoladą

Składniki:

  • Płatki owsiane – 3,5 łyżki (35g)
  • Duże jajko – 1 szt.
  • Mleko – 5 łyżek (50g)
  • szczypta soli

Moje dodatki:

  • Banan – 1 szt. (120g)
  • Prażone migdały – 1,5 łyżki (15g)
  • Duża kostka gorzkiej czekolady (12g)

Przygotowanie:

Zblednuj płatki na mąkę (w blenderze z zamykanym pojemniku lub młynku do kawy). Wymieszaj w misce z jajkiem, szczyptą soli i mlekiem. Wylej na dobrze rozgrzaną patelnię przetartą olejem. Smaż pod przykryciem aż dół będzie złoty, zdejmij przykrywkę i podgrzewaj jeszcze chwilę. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze:

483 kcal | B 17.5g | T 20.9g | W 63g

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/

Zofia Pomes

Zofia Pomes

Jestem założycielką HZ, które powstało z potrzeby przekazywania wiarygodnej, opartą o naukę, lecz podanej w lekki sposób wiedzy z zakresu zdrowia. Ukończyłam dietetykę na poznańskim Uniwersytecie Medycznym i jako dietetyk pracuję od 2016 roku. Jestem autorką ebooków m.in. PCOS od A do Z oraz Dieta dla płodności z naszego sklepu.
Scroll to Top