holistyczniezdrowi

Zdrowa nutella bez cukru – przepis

Spis treści

Wieki jej nie jadłam, ale tydzień, może dwa tygodnie temu kupiłam (tak ja, dietetyk) zwykłej, najzwyczajniejszej nutelli z czarno-czerwonym logo. Miałam ochotę zjeść naleśniki z tym słodkim kremem. Tak się składa, że nie wiem w jaki sposób, ale wczoraj słoik okazał się pusty. Myślę sobie „kurcze, szybko zeszła, zjadłoby się jeszcze”. I wiecie co? Nutella zniknęła i mogłabym mieć wyrzuty sumienia. Kiedyś miałabym. A teraz po prostu zadecydowałam, że następny słoik będzie nie tylko pyszny, ale i dostarczy mi tego, co dobre dla mojego organizmu.

Karmię obecnie piersią, więc jest to też dodatkowy motywator by jeść na prawdę odżywczo. Tak właśnie powstał przepis na zdrową nutellę bez cukru.

Pssst!

Jest ona również odpowiednia dla osób z insulinoopornością, bo nie zawiera cukru ani daktyli, jest słodzona erytrytolem!

Ale ale….

Ale taką zwyczajną nutellę też możesz zjeść przy insulinooporności! Pamiętaj, że zakazy rodzą niepotrzebną frustrację. Po prostu ta nutella powinna pojawiać się raczej okazjonalnie w Twojej diecie.

zdrowa nutella bez cukru

Składniki na słoik zdrowej nutelli bez cukru:

  • 200g orzechów laskowych, najlepiej kupić te bez łupinek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao naturalnego
  • 4 kostki czekolady min. 85% kakao
  • ok 100 ml mleka (ja użyłam sojowego)

Przygotowanie:

  1. Jeżeli orzechy były niełuskane: nagrzej piekarnik do 200 stopni. Orzechy wyłóż na papier do pieczenia i piecz ok 5-7 min. Kiedy nieco przestygną, oddziel je od łupinek. Mi łatwo szło kiedy brałam je w garść i pocierałem o siebie.
  2. Przestudzone orzechy zmiel na lejący się krem w blenderze. Najlepiej będzie użyć takiego z pojemnikiem, w przypadku ręcznego może mocno pryskać na boki, lub może skończyć się spaleniem blendera.
  3. Do zmielonych orzechów dodaj olej kokosowy i zblenduj.
  4. Erytrytol rozpuść w mleku razem z czekoladą, następnie dodaj do masy orzechowej i jeszcze raz dokładnie zblenduj.
  5. Dodaj kakao i powtórz czynność.
  6. Masa wyjdzie dość zwarta i tłusta, ale po przełożeniu do słoiczka i schłodzeniu w lodówce wyjdzie krem, którym świetnie się smaruje.

I gotowe!

Daj konieczne znać w komentarzu na Instagramie, jeżeli wypróbujesz mój przepis na zdrową nutellę.

Myślę, że w przyszłości będę jeszcze dopracowywać przepis żeby była bardziej kremowa, ale już teraz efekt jest wart tego, by tym przepisem na zdrową nutellę bez cukru się z Wami podzielić!

Zofia Pomes

Zofia Pomes

Jestem założycielką HZ, które powstało z potrzeby przekazywania wiarygodnej, opartą o naukę, lecz podanej w lekki sposób wiedzy z zakresu zdrowia. Ukończyłam dietetykę na poznańskim Uniwersytecie Medycznym i jako dietetyk pracuję od 2016 roku. Jestem autorką ebooków m.in. PCOS od A do Z oraz Dieta dla płodności z naszego sklepu.
Scroll to Top