Coś na sobotni ząbek?

Powiem szczerze, nie jestem z tych osób, których jedyną słodyczą w życiu jest ciasto z fasoli i koktajl z jarmużu, chociaż oczywiście doceniam walory zdrowotne tych dań. Od czasu do czasu lubię zjeść sernik oblany karmelem na kruchym cieście. Jednak, wiadomo, wszystko w granicach rozsądku.

Dlatego dzisiaj, coś co jest kompromisem i może być rozwiązaniem dla "uzależnionych" od słodyczy :)

Słodkie bez cukru z kasza jaglaną zamiast mąki, która nadaje wilgotności. Nie żebym demonizowała mąkę, ale różnorodność w diecie jest ważna.

Co tu dużo mówić, przedstawiam Wam brownie jaglane z masłem orzechowym i żurawiną!

 

A najlepsze jest to, że jeden kawałek to tylko:

155 kcal | 5g białka | 6,5g tłuszczu | 18,5g węglowodanów

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • Sucha kasza jaglana - 150g
  • Gorzka czekolada - 100g (1 tabliczka)
  • Kakao - 30g (3 łyżki)
  • Żurawina suszona - 2 garści
  • Mleko 2% lub sojowe - 2 szklanki
  • Jajka - 2 szt.
  • Masło orzechowe - 2,5 łyżki
  • Sól - szczypta
     

Przygotowanie:

  1. Kaszę dobrze opłucz pod bieżącą wodą, zalej mlekiem i dodaj szczyptę soli. Gotuj na niedużym ogniu, ok 15 min, i zostaw pod przykryciem, żeby całe mleko wchłonęło. Poczekaj aż ostygnie, następnie zblenduj na gładki krem.
  2. Czekoladę posiekaj na nieduże kawałki.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz masła orzechowego z ugotowaną kaszą (zostaw łyżkę żurawiny na wierzch)
  4. Ciasto wylej na papier do pieczenia, posyp resztą żurawiny, dodaj kleksy masła orzechowego.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min. w 170 stopniach.

 

Ilość porcji: 12

 

Daj znać, jeżeli zrobisz ciasto! Lubisz połączenie masła orzechowego, żurawiny i czekolady? :)

 

 

24 listopada 2018

Brownie jaglane z żurawiną i masłem orzechowym

- przepis -

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave