Powiem szczerze, nie jestem z tych osób, których jedyną słodyczą w życiu jest ciasto z fasoli i koktajl z jarmużu, chociaż oczywiście doceniam walory zdrowotne tych dań. Od czasu do czasu lubię zjeść sernik oblany karmelem na kruchym cieście. Jednak, wiadomo, wszystko w granicach rozsądku. Tym razem, dla równowagi, zostawiam dla Ciebie przepis na brownie jaglane. Wilgotne, czekoladowe, pyszne!
Dlatego dzisiaj, coś co jest kompromisem i może być rozwiązaniem dla „uzależnionych” od słodyczy 🙂
Słodkie bez cukru z kasza jaglaną zamiast mąki, która nadaje wilgotności. Nie żebym demonizowała mąkę, ale różnorodność w diecie jest ważna.
Co tu dużo mówić, przedstawiam Wam brownie jaglane z masłem orzechowym i żurawiną!
Przepis na brownie jaglane z żurawiną i masłem orzechowym
Najlepsze jest to, że jeden kawałek to tylko:
155 kcal | 5g białka | 6,5g tłuszczu | 18,5g węglowodanów
Składniki:
- Sucha kasza jaglana – 150g
- Gorzka czekolada – 100g (1 tabliczka)
- Kakao – 30g (3 łyżki)
- Żurawina suszona – 2 garści
- Mleko 2% lub sojowe – 2 szklanki
- Jajka – 2 szt.
- Masło orzechowe – 2,5 łyżki
- Sól – szczypta
Przygotowanie:
- Kaszę dobrze opłucz pod bieżącą wodą, zalej mlekiem i dodaj szczyptę soli. Gotuj na niedużym ogniu, ok 15 min, i zostaw pod przykryciem, żeby całe mleko wchłonęło. Poczekaj aż ostygnie, następnie zblenduj na gładki krem.
- Czekoladę posiekaj na nieduże kawałki.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz masła orzechowego z ugotowaną kaszą (zostaw łyżkę żurawiny na wierzch)
- Ciasto wylej na papier do pieczenia, posyp resztą żurawiny, dodaj kleksy masła orzechowego.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min. w 170 stopniach.
Ilość porcji: 12
Daj znać, jeżeli zrobisz ciasto! Lubisz połączenie masła orzechowego, żurawiny i czekolady? 🙂