W okresie upałów, zapewne niewiele z nas ma ochotę pić gorące napoje. Mimo to, potrzebujemy kawy 😉 W tym przypadku wychodzi nam naprzeciw kawa mrożona!
A co gdyby tak była ona trochę letnim deserem, trochę kawą, ale jednak bez cukru i lekko zmodyfikowana?
W internecie bardzo popularna stała się kawa mrożona o nazwie dalgona coffee. Wywodzi się ona z Korei Południowej i charakteryzuje ją puszysta, aksamitna pianka. Już wiesz o czym mowa? 😉
To chodź, pokażę Ci dziś moją wersję puszystej dalgona coffe w letnim wydaniu.
Składniki:
- garść truskawek
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu creme/pudrowa)
- 2 łyżki ciepłej wody
- kostki lodu
- pół szklanki mleka/napoju roślinnego (wg uznania)
Wykonanie:
- Truskawki oczyść i zblenduj z 1 łyżką erytrytolu na gładki mus.
- Kawę, pozostały erytrytol i 2 łyżki ciepłej wody ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej pianki (możesz też spróbować zrobić to w słoiku).
- Gdy pianka jest gotowa, przelej mus truskawkowy do wysokiego kubka, dodaj kostki lodu i zalej zimnym mlekiem. Na wierzch przełóż gotową piankę.
- Gotowe! Smacznego 🙂
Energetyczność:
- Całość to:
- 82 kcal
- 4,6g białka
- 2g tłuszczów
- 129 węglowodanów (przy uwzględnieniu mleka krowiego 1,5%)
Będzie nam bardzo miło jeśli oznaczycie nas na Instagramie pod zdjęciami z Waszymi letnimi kawami z tego przepisu i dacie znać jak Wam smakują 🙂
A jeśli mówimy o upałach to należy też wspomnieć o lodach! Zosia napisała jakiś czas temu wpis z zestawieniem 4 przepisów na lody o niskim indeksie glikemicznym. Idealne propozycje na lato 🙂