Może masz insulinooporność lub PCOS, albo z innego powodu stosujesz w swojej diecie zasady diety o niskim indeksie glikemicznym i zastanawiasz się, czy w ogóle istnieje coś takiego jak lody o niskim indeksie glikemicznym?
Dzięki dobraniu odpowiednich proporcji składników i wykorzystaniu naturalnych, nieprzetworzonych składników, to jak najbardziej jest możliwe!
To nie produkty same w sobie (np. banan), lecz ich ilość i dodatki, które wykorzystamy decydują czy przepis będzie odpowiedni dla osób z insulinoopornością czy nie.
Poniżej przygotowałam dla Ciebie 4 przepisy na pyszne lody, które umilą Ci letnie popołudnia, a które możesz jeść ze świadomością, że oprócz przyjemności, dostarczasz sobie również sporą dawkę składników odżywczych, dobrych dla Twojego organizmu!
Jeżeli natomiast chcesz przejść poziom wyżej, możesz skorzystać z Letniego Jadłospisu, w którym znajdziesz 48 pysznych przepisów na posiłki z wykorzystaniem sezonowych, letnich produktów 🙂
Jadłospis w 5 wersjach kcal (1600/1700/1800/1900/2000) znajdziesz w Holistycznie Zdrowym Sklepie!
Oto 4 przepisy na pyszne, zdrowe lody:
LODY MALINOWO-KOKOSOWE
435 kcal/ B 6g / T 28,5g / W 42g
SKŁADNIKI
- Malina mrożona 250 g, (3.5 garście)
- Mleczko kokosowe 150 g, (1.5 porcji)
WYKONANIE
Zblenduj wszystkie składniki.
LODY „SOLONY KARMEL”
350 kcal/ B 11g / T 19 g / W 34g
SKŁADNIKI
- Banan 120 g, (1 sztuka)
- Pasta orzechowa 40 g, (1.5 łyżek)
- Sól 0.2 g, (1 szczypta)
WYKONANIE
Banana pokrój na kawałki i zamroź poprzedniego dnia. Następnego dnia wyciągnij z zamrażarki na około 10 minut, a kiedy lekko zmiękną, dodaj masło orzechowe, szczyptę soli i zblenduj na gładki krem.
LODY MOCNO CZEKOLADOWE
377 kcal/ B 19g / T 19g / W 45g
SKŁADNIKI
- Banan 120 g, (1 sztuka)
- Kakao w proszku niesłodzone 10 g, (2 łyżeczki)
- Czekolada gorzka 70% kakao 10 g, (1 kostka)
- Masło orzechowe 25 g, (1 łyżka)
- Skyr – jogurt 75 g, (0.5 kubka)
WYKONANIE
Banana pokrojonego w plastry włóż do zamrażalnika kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia. Przed przygotowaniem lodów wyjmij z zamrażalnika, odstaw na 10 minut. Następnie zblenduj, najpierw dodając jogurt, następnie masło orzechowe i kakao. Gotowe lody wymieszaj z kawałkami posiekanej czekolady.
LODY WIŚNIOWE
232 kcal/ B 11,5g / T 3g / W 43g
SKŁADNIKI
- Banan 120 g, (1 sztuka)
- Wiśnia 70 g, (1 garść)
- Skyr – jogurt typu islandzkiego 75 g, (0.5 kubka)
- Czekolada gorzka 70% kakao 10 g, (1 kostka)
WYKONANIE:
Banana pokrój na kawałki zamroź kilka godzin wcześniej w zamrażalniki. Z wiśni wyjmij pestki. Zblenduj wszystko z jogurtem. Posyp startą czekoladą.
Tymczasem w holistycznie zdrowym sklepie już jest dostępny Jadłospis Letni niskim indeksem glikemicznym i najpyszniejszymi produktami sezonowymi!
Jeżeli wypróbujesz jakiś przepis, koniecznie daj znać w komentarzu, jakie są Twoje wrażenia smakowe! 🙂