holistyczniezdrowi

Jak dieta wpływa na zdrowie skóry?

Spis treści

Lata mijają, a Ty cały czas chcesz wyglądać młodo, promiennie, zdrowo. Szukasz rozwiązań, które będą miały pozytywny wpływ na zdrowie Twojej skóry. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, może masz w tym zakresie lepsze doświadczenie ode mnie , ale jeżeli chodzi o mnie, to po 25 roku życia coś mnie ruszyło.

Nagle zorientowałam się, że pieprzyków i znamion już nie będzie mniej. Że w zależności od tego jak będę dbać o skórę teraz, za 30 czy 40 lat mogę żałować, że wcześniej jednak mogłam jakoś wpłynąć na moją skórę, albo wciąż cieszyć promienną, świeżo wyglądającą skórą.

Nawet bez makijażu.

Skóra zwierciadłem wnętrza

Stan skóry to często widoczna oznaka tego, co dzieje się w całym organizmie. Na przykład problemy z trądzikiem zazwyczaj nie są wynikiem jedynie choroby samej skóry. U jego podłoża często leżą zaburzenia hormonalne, w tym te związane z wytwarzaniem insuliny i testosteronu.

Skóra, jako najbardziej zewnętrzna warstwa naszego ciała, z jednej strony jest pierwszą warstwą mającą kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Z drugiej strony, stan skóry jest w dużej mierze odbiciem tego, co dzieje się po drugiej stronie.

Skóra to nie tylko warstwa ochronna

Powierzchnia skóry u człowieka wynosi 1,5-2 m², a grubość wynosi 1,5-5 mm. W jej skład wchodzą 3 warstwy: naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna. W skórze zachodzi wytwarzanie witaminy D (dlaczego jest ona taka ważna, sprawdzisz tu) oraz liczne procesy immunologiczne.

Trzy warstwy wchodzące w skład skóry nie są jedynie warstwą ochronną.  Pełnią one wiele różnorakich funkcji i są aktywną metabolicznie tkanką.

Wierzchnia warstwa naskórka – warstwa rogowa jest martwa. Dlatego nie wpłyniemy na jej zdrowie ani jedzeniem, ani tak naprawdę czynnościami pielęgnacyjnymi. Jednak to co jemy, wpływa na budowę jej głębszych warstw.

Ponadto ważnym elementem jest warstwa hydrolipidowa, złożona z wody i lipidów (tłuszczów), która tworzy warstwę ochronną naskórka, dodatkowo chroniąc przed czynnikami zewnętrznymi. Uszkodzona warstwa hydrolipidowa będzie zwiększać szansę na reakcje alergiczne skóry, dawać uczucie suchej, ściągniętej skóry, niekiedy swędzącej.

Dlaczego żywienie wpływa na stan skóry?

Na stan skóry można w dużym stopniu wpłynąć dietą. A często zdarza się, że zmiany w diecie są niezbędne, aby poprawić jej stan. Dobry kosmetolog czy dermatolog, podczas konsultacji, kiedy podejrzewa podłoże złego stanu skóry związane z dietą, zaleci dodatkowo wizytę u dietetyka lub udzieli podstawowych zaleceń związanych z dietą.

Niedobory pokarmowe na skutek źle prowadzonej diety, chorób czy starzenia sprzyjają szybszemu starzeniu się skóry. Szczególnie ważne dla jej zdrowia są witaminy A, E, C, B2, B3, B6, cynk, selen i niektóre aminokwasy, których źródłem jest białko.

Z kolei sucha, odwodniona skóra może być efektem małej ilości dobrych tłuszczów w diecie. Właśnie o takich szczegółach przeczytasz w tym artykule.

 

Ach, te wolne rodniki

Prawdopodobnie pojęcie “wolne rodniki” wielokrotnie obiło Ci się o uszy. Czym one w zasadzie są? To atomy lub cząsteczki, które posiadają jeden wolny elektron. Przez to “chętnie” reagują z innymi związkami, w tym DNA czy różnymi składnikami komórki. Część wolnych rodników to reaktywne związki tlenu (oksydanty).

Wolne rodniki powstają w naszym organizmie non stop, jednak na skutek np. źle skomponowanej diety, stresu, dymu papierosowego, promieniowania słonecznego UV czy nadmiernej ilości spożywanego alkoholu, ich ilość może być zbyt duża.

Na całe szczęście, istnieją składniki diety, którymi można obniżyć poziom oksydantów w naszym organizmie. Są nimi różne związki należące do antyoksydantów, w tym właśnie witaminy A, E, C i polifenole obecne w dużej ilości szczególnie w świeżych warzywach i owocach.

 

Karotenoidy – skóra je kocha

Może pamiętasz modę na picie soków marchwiowych, które u niektórych osób dawały efekt pomarańczowego zabarwienia skóry. Za ten kolor odpowiedzialne są karotenoidy. Te same, które nadają pomarańczową barwę marchewce i dyni, czerwoną pomidorom i papryce. Są także obecne w zielonych warzywach, np. szpinaku czy brokułach, jednak w tych zabarwienie jest maskowane przez zielony chlorofil.

Głównym zadaniem karotenoidów jak przeciwutleniaczy, jest zapobieganie starzeniu się skóry spowodowanym promieniowaniem UV.

Beta karoten ma również działanie zmniejszające ryzyko raka skóry.

Wchłanialność karotenoidów zwiększa obecność tłuszczu w posiłku. Dobrym pomysłem podczas przygotowania surówki z marchewki, będzie dodanie do niej odrobiny oleju, np. lnianego czy rzepakowego lub oliwy albo orzechów.

 

Likopen – czyli sezon na pomidory

Do rodziny karotenów należy także likopen. W największej ilości jest on obecny w pomidorach i grejpfrutach. W przeciwieństwie do innych składników antyoksydacyjnych, najczęściej wrażliwych na temperaturę, jego zawartość wzrasta podczas gotowania. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, a zmniejszająca się ilość wody powoduje zwiększenie jego stężenia.

Z tego względu, będzie go więcej w koncentracie pomidorowym i suszonych pomidorach niż w świeżym pomidorze.

Dodatkowo, tłuszcz poprawia jego przyswajalność. Tutaj przychodzi na myśl od razu połączenie pomidorów i oliwy. Nie dość, że stworzone dla siebie w smakowo, to natura wymyśliła to tak, że obecność jednego wspiera działanie drugiego.

Nikomu nie polecam celowego opalania się bez kremu z filtrem. Jeżeli jednak zapomnisz nałożeniu kremu z filtrem, warto w tych dniach jeść nieco więcej czerwonych owoców i warzyw, aby wspomóc regenerację skóry po oparzeniu słonecznym.

Nawodnienie dotyczy również skóry

Jak wykazało badanie Palma i wsp. , ilość wypijanej wody wpływa na stan nawodnienia skóry. Zanim więc zaczniesz używać drogich kremów, których celem jest sprawić, że Twoja skóra stanie się idealnie nawilżona, zwróć uwagę na to, czy na co dzień wypijasz odpowiednią ilość wody.

Idealnie byłoby wypijać ok 2 L wody dziennie, jednak ta ilość jest uzależniona od różnych czynników, w tym poziomu aktywności fizycznej. Dwa litry to około 8 szklanek wody, co z łatwością pokryjesz pijąc w pracy co godzinę szklankę wody lub niezbyt mocnej herbaty albo naparu ziołowego.

 

Dieta a trądzik

Istnieje kilka czynników dietetycznych, które mają wpływ na wystąpienie trądziku. Jest to temat, który został omówiony w osobnym artykule. Jednak przy okazji tego, że teraz mówimy o wpływie diety na skórę, nakreślę tutaj ten temat w skrócie.

Na temat diety w trądziku istnieje wiele mitów i niesprawdzonych historii. Trądzik to nie kwestia czysto dietetyczna, jednak odpowiednio dobraną dietą można na niego w pewnym stopniu wpłynąć.

  • Pewne jest to, że wysoki indeks glikemiczny (czym jest indeks glikemiczny, możesz sprawdzić tu), powoduje zwiększoną produkcję insuliny, a ta z kolei wpływa na produkcję androgenów np. testosteronu, którego nadmiar może powodować objawy skórne. Trądzik częściej obserwuje się u osób jedzących dużo słodyczy, których indeks glikemiczny jest wysoki.
  • Jeżeli chodzi o nabiał, to jego związek z trądzikiem nie jest dokładnie wyjaśniony, natomiast u części osób odstawienie nabiału faktycznie może przynieść pożądane skutki. Niezwykle ważne natomiast w tym momencie jest odpowiednie zbilansowanie diety pod kątem wapnia, którego głównym źródłem jest nabiał.
  • Co do eliminacji ostrych przypraw, badania naukowe nie wykazały istotnego statystycznie związku z występowaniem trądziku, natomiast jeżeli obserwujesz u siebie związek między używaniem ostrych przypraw a pogorszeniem stanu skóry, wtedy warto z nich chociaż tymczasowo zrezygnować.
  • Z trądzikiem związek mogą mieć również czekolada, witamina D, B12 i jod, witamina A, cynk, selen i kwasy omega -3. O tym jednak następnym razem 🙂

Jeżeli chciałbyś, abym pomogła Ci zbilansować dietę pod kątem zdrowia skóry, a szczególnie trądziku, odezwij się do mnie w wiadomości prywatnej lub zajrzyj zakładki współpraca indywidualna. Razem na pewno znajdziemy idealne rozwiązanie.

 Możesz też więcej przeczytać o diecie w trądziku, tutaj.

Dlaczego tłuszcze są ważne dla skóry?

Warstwa rogowa mimo że jest martwa, bywa przyrównywana do „ceglanego muru”, gdzie rolę cegieł przejmują keratynocyty, a kompleksy lipidów pełnią funkcję „zaprawy murarskiej”.

Dzięki lipidom z grup ceramidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli, ta „zaprawa” ma odpowiednią strukturę, co ma zasadnicze znaczenie dla zatrzymywania wody naskórku i zapobiegania jej utracie, co w efekcie daje optymalne nawilżenie skóry.

Jeżeli masz problem z suchą, często złuszczającą się skóry, problemem może być nie tyle sam problem brak optymalnego nawilżenia z zewnątrz, ale właśnie niedobór tych składników, które wchodzą w skład lipidów pełniących funkcję wspomnianej „zaprawy”.

 

Jakie tłuszcze są najlepsze dla skóry?

Wykazano, że nienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA, czyli te, które w dużej ilości znajdują się w tłustych rybach morskich, mogą znacznie redukować wytwarzanych pod wpływem promieniowania UV substancji prozapalnych.

Działają też ochronnie, zmniejszając skutki ewentualnych poparzeń słonecznych, aktywizują procesy naprawy i łagodzą podrażnienia.

Ponadto niedobór tych kwasów tłuszczowych w diecie może być powiązany z rozwojem trądziku.

 

Jak na skórę wpływają poszczególne rodzaje kwasów tłuszczowych? 

Działanie kwasów tłuszczowych na skórę zależy od ich rodzaju. Znamy wpływ kilku rodzajów olejów w diecie na stan skóry:

  • olej z wiesiołka bogaty w GLA: poprawia elsatyczność, nawilżenie, zmniejsza szorstkość
  • olej konopny w połączeniu z oliwą: u osób z atopowym zapaleniem skóry zmniejsza świąd i suchość
  • olej z pestek czarnych porzeczek: zmniejsza nasilenie AZS
  • olej lniany bogaty w ALA: zmniejsza przebarwienia i ogólnie wspiera jej funkcjonowanie
  • kwasy EPA i DHA znajdujące się w rybach, owocach morza i tranie: redukują stan zapalny i zmiany trądzikowe

 

Znając więc konkretne potrzeby swojej skóry, możesz do diety włączyć większą ilość wybranego oleju.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że ten artykuł okazał się dla Ciebie pomocny i ciekawy, a wskazówki w nim zawarte będą służyć Ci na co dzień. Wiesz już, że zdrowa skóra jest zależna w dużym stopniu od naszej diety, przy czym szczególne znaczenie mają tutaj antyoksydanty, karotenoidy, nawodnienie i odpowiednie tłuszcze.

Jeżeli potrzebujesz indywidualnej pomocy w ułożeniu planu, który w szczególnym stopniu będzie wspierał Twoje zdrowie, serdecznie zapraszam Cię na konsultację, podczas której omówimy Twoje potrzeby, problemy i cele związane ze zdrowiem, a następnie ułożymy Twój własny plan na zdrowie.

Jeżeli szukasz idealnie zbilansowanej diety na „już”, to w sklepie znajdziesz gotowe jadłospisy, które możesz zacząć stosować od dzisiaj.

Chcesz regularnie otrzymywać więcej takich merytorycznych treści prosto do swojej skrzynki? Dołącz do naszego newslettera. Tutaj możesz sprawdzić jeden z poprzednich odcinków.


Źródła:

Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sep;17(3):443-448.

Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 413–421.

Zofia Pomes

Zofia Pomes

Jestem założycielką HZ, które powstało z potrzeby przekazywania wiarygodnej, opartą o naukę, lecz podanej w lekki sposób wiedzy z zakresu zdrowia. Ukończyłam dietetykę na poznańskim Uniwersytecie Medycznym i jako dietetyk pracuję od 2016 roku. Jestem autorką ebooków m.in. PCOS od A do Z oraz Dieta dla płodności z naszego sklepu.
Scroll to Top