holistyczniezdrowi

Czy można pić alkohol przy insulinooporności?

Spis treści

Kiedy pacjentki z insulinoopornością przychodzą i z pewnym żalem w głosie pytają czy to prawda, że faktycznie nie wolno im już łyknąć ani kropli wina na piątkowym spotkaniu ze znajomymi, odpowiadam na to: niekoniecznie. Rozważmy związek alkoholu z insulinoopornością i zastanówmy się czy można pić alkohol w insulinooporności?

Alkohol w insulinooporności – co mówią badania?

Część badań wskazuje, że niskie i umiarkowane ilości alkoholu nie wpływają negatywnie na wrażliwość insulinową, a niektóre badania mówią, że może on wręcz wpływać pozytywnie. W większym stopniu u kobiet.

Co to znaczy “umiarkowane”? 1

Najczęściej określa się tym terminem ilości poniżej 30 g czystego etanolu dla mężczyzn i 20 g etanolu dla kobiet. To mniej niż często wypijana jego ilość “na raz”.

20 g etanolu znajdziesz na przykład w:

  • 1 dużym piwie (500 ml)
  • 1 kieliszku wina (ok. 180 ml)
  • 1 kieliszku wódki 50 ml (tutaj ok 16 g etanolu) a więc i drinku bazującym na takiej ilości wódki

Jakich rodzajów alkoholu unikać przy insulinooporności?

Klasyczne piwo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny równy mniej więcej 105-110, co oznacza, że po jego spożyciu bardzo szybko podnosi się stężenie glukozy we krwi i wymaga to zrównoważenia dużą ilością insuliny.

Z kolei słodkie drinki z sokami, syropami, często obfitują w węglowodany proste.

Nalewki również często bogate są w cukier, jednak te zazwyczaj pije się degustacyjnie, w niewielkich ilościach.

Osobiście przy insulinooporności odradzałabym więc wszystkie słodkie alkohole i ograniczenie piwa do minimum.

Jaki alkohol jest najmniej szkodliwy w insulinooporności?

Napoje alkoholowe mamy różne. Wina, drinki, piwo, mocne alkohole itd. Tutaj rodzi się więc pytanie, czy każdy alkohol jest tak samo odbierany przez nasz organizm w insulinooporności?

Kiedy pacjentki pytają mnie, co najlepiej wypić, bo zbliża się wyjście na kolację bądź jakieś wydarzenie, zazwyczaj odpowiadam, że wino wytrawne. 

Z jednej strony zawartość alkoholu i węglowodanów nie jest w nim wyjątkowo wysoka. Z drugiej, zwłaszcza czerwone wytrawne wino zawiera ono też sporo polifenoli (np. resweratrolu), które korzystnie wpływają na zdrowie, np. redukując ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Niemniej w polifenole, w tym resweratrol,  jest bogatych znacznie więcej, mniej kontrowersyjnych produktów 🙂

Ile alkoholu można wypić przy insulinooporności?

Trudno jest wyznaczyć konkretne ilości i odpowiedzieć sobie na pytanie ile alkoholu jeszcze jest ok, a ile to za dużo. 

Jest to dość indywidualne, zależne między innymi od płci i masy ciała.

Osobiście, polecałabym nie przekraczać tych ilości wyżej określonych jako “nieduże” na raz.

I na pewno odradzałabym regularnie (czyli codziennie, lub kilka razy w tygodniu) picie alkoholu. Z różnych powodów, nie tylko tych bezpośrednio związanych z insulinoopornością.

Argumenty za tym, żeby nie przesadzać z alkoholem przy insulinooporności

Czysty alkohol nie wpływa znacząco na stężenie glukozy we krwi i sam w sobie bezpośrednio nie prowadzi do insulinooporności u osób pijących go okazjonalnie, jednak jest kilka argumentów, które warto wziąć pod uwagę:

  • alkohol pity nawet w małych ilościach, ale regularnie, może prowadzić do uzależnienia
  • alkohol wpływa na zwiększenie stężenia trójglicerydów we krwi, co jest szczególnie niekorzystne dla dużej części osób z insulinoopornością, którym towarzyszy zespół metaboliczny czy właśnie podwyższone stężenie trójglicerydów; więcej o zaburzeniach lipidowych pisałam tutaj
  • spożycie alkoholu może pobudzać apetyt, a tym samym możemy jeść więcej, generować sobie nadwyżkę energii w diecie, która będzie nasilać insulinooporność
  • regularne spożywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a ono z kolei dalej nasila insulinooporność
  • tak zwane binge drinking, czyli nawet nie częste ale jednorazowe duże ilości wypijanego alkoholu (np, podczas imprez) mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2; opiera się to na mechanizmnie zaburzania działania insuliny w podwzgórzu w mózgu

Czy można pić alkohol stosując metforminę?

Sprawa wygląda nieco inaczej kiedy stosujemy metforminę przy insulinooporności. Zwłaszcza przy dużych ilościach spożytego alkoholu, zwiększa się ryzyko kwasicy mleczanowej.

Jest to jedno z cięższych powikłań cukrzycowych, niestety w części przypadków prowadzące do śmierci.

Jeżeli więc zbliża się ważna dla Ciebie okazja, na przykład wesele czy urodziny nie warto liczyć na to, że “może mogę wypić troszkę, nic się nie stanie”, tylko po prostu dopytać o to lekarza. 

Być może zdecydujecie o tymczasowym odstawieniu metforminy co będzie mniejszym “złem” w takiej sytuacji. Jednak to zdanie lekarza jest tutaj najważniejsze, ponieważ to on zna Ciebie i Twoją sytuację najlepiej.

Jeżeli masz więcej pytań odnośnie swojego indywidualnego przypadku, szukasz pomocy specjalisty, zapisz się na konsultację u jednej z nas! 🙂 W tym celu przejdź do zakładki współpraca indywidualna.


Podobał Ci się ten wpis i chcesz wiedzieć kiedy pojawią się następne? Dołącz do naszego newslettera, w którym co piątek otrzymasz listę treści, które pojawiły się u nas w danym tygodniu lub merytoryczne newslettery pełne treści opartej o naukę.


Źródła:

Ilse C. Schrieks, Annelijn L.J. Heil, Henk F.J. Hendriks, Kenneth J. Mukamal, Joline W.J. Beulens; The Effect of Alcohol Consumption on Insulin Sensitivity and Glycemic Status: A Systematic Review and Meta-analysis of Intervention Studies. Diabetes Care 1 April 2015; 38 (4): 723–732.

Królik P. W. i inn.: Kwasica mleczanowa związana z leczeniem metforminą. Geriatria 2018, 12: 117-125.

Lindtner, Claudia et al. “Binge drinking induces whole-body insulin resistance by impairing hypothalamic insulin action.” Science translational medicine vol. 5,170 (2013): 170ra14.

Steiner, Jennifer L et al. “Impact of Alcohol on Glycemic Control and Insulin Action.” Biomolecules vol. 5,4 2223-46. 29 Sep. 2015,

Napoli R, Cozzolino D, Guardasole V, et al. Red wine consumption improves insulin resistance but not endothelial function in type 2 diabetic patients. Metabolism. 2005;54(3):306-313.

Zofia Pomes

Zofia Pomes

Jestem założycielką HZ, które powstało z potrzeby przekazywania wiarygodnej, opartą o naukę, lecz podanej w lekki sposób wiedzy z zakresu zdrowia. Ukończyłam dietetykę na poznańskim Uniwersytecie Medycznym i jako dietetyk pracuję od 2016 roku. Jestem autorką ebooków m.in. PCOS od A do Z oraz Dieta dla płodności z naszego sklepu.
Scroll to Top